vrijdag 16 november 2007

Stage

Binnenkort, in februari, heb ik mijn eerste stage. Als eerste keuze heb ik gekozen voor BSO, omdat ik daar nog niet heb stage gelopen en er niet veel van af weet. Ik ben benieuwd hoe deze eerste stage gaat. Ik ben nogal verlegen en durf niet veel als alles nieuw is, maar ik denk wel dat ik deze stage goed ga doen. Ik ben bezig om voor een situatie meer het initiatief te tonen. Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken. (bericht geplaatst op 27 novermber 2007)

Ik ben klaar met mijn eerste stage. Ik heb stage gelopen op een BSO. Deze stage is goed verlopen. In het begin vond ik het wel een beetje eng, omdat ik ook te maken kreeg met oudere kinderen. Het valt nog wel mee. Bij oudere kinderen moet gelijk laten weten dat JIJ de leiding bent en dat ze naar JOU moeten luisteren.
Ik had geen probleem met mijn verlegenheid. De eerste week heb ik veel gekeken en geobserveerd, daarna ging ik er tegenaan!
Ik heb veel geleerd van deze stage. Nu op naar mijn tweede stage!!! (bericht geplaatst op 30 mei 2008)

Nu, in het derde leerjaar, moet ik weer stage lopen. Ik heb als eerste keuze peuterspeelzaal opgegeven. Dit omdat ik nog niet bij een peuterspeelzaal heb stage gelopen. Ik ben erg benieuwd. Ik heb gehoord dat peuterspeelzaal helemaal anders is dan kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. (bericht geplaatst op 26 augustus 2008)

Mijn tweede stage zit er bijna op. Het gaat goed. Het is niet zo pittig dan ik had verwacht. Ik weet nog veel van mijn eerste stage, dat scheelt veel. Maar hier leer ik ook veel nieuwe dingen.
Het is inderdaad anders dan kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De dagindeling van de peuterspeelzaal lijkt veel op die van een kleutergroep op de basisschool. Het is op de peuterspeelzaal erg belangrijk dat je de kinderen veel stimuleert in hun zelfstandigheid. Ook erg belangrijk is de taalontwikkeling. Op de peuterspeelzaal waar ik stage loop zitten veel kinderen met taalproblemen. Dit kan zijn omdat het kind buitenlands is of achter loopt.
Waar ik in het begin moeite mee had was met de dagindeling. Ik moest helemaal omslaan en daar had ik wel moeite mee. Maar toen ik er eenmaal in zat ging het goed. (bericht geplaatst op 16 december 2008)

Mag je je kind bij jou in bed laten slapen?

Hier hebben veel mensen nogal uitgesproken en vaak tegenstrijdige meningen over. De een vindt dat een kind direct in een eigen kamertje in een eigen bedje moet liggen. De ander vindt dat een kind de eerste paar jaar van zijn leven lekker dicht bij de ouders mag blijven of bij de ouders in bed mag slapen. Sommige kinderen worden in bed gehaald door een van de ouders zodra ze s’nachts gaan huilen en niet meer snel getroost kunnen worden. Een wat groter kind zal misschien uit zichzelf s’nachts naar je toe komen om even bij je te mogen liggen. Doe wat je denkt dat goed is voor jezelf en voor je kind. Soms kan het lastig zijn om een kind dat eenmaal gewend is tussen de ouders in te liggen dat zomaar op te geven! Denk zelf na over wat. De vraag is of dat jullie nachtrust en de nachtrust van je kind ten goede komt. Let wel op, er wordt gewaarschuwd om baby's niet in het bed van de ouders te laten slapen in verband met mogelijke verhoogde kans op wiegendood. De baby kan onder het dekbed komen, het is waarschijnlijk te warm voor de baby in bed met die een of twee grote volwassen erbij, en de ouders kunnen niet altijd voorkomen dat ze op de baby rollen.
Wat vind jij: moet een baby in zijn eigen bedje slapen of mag een baby bij de ouders in bed??

donderdag 15 november 2007

Casus 1 wat moet ik doen?

Leidster van een kinderdagverblijf vertelt:
een kind uit mijn groep ziet er onverzorgd uit als het wordt gebracht door de ouders en ruikt niet altijd fris. Moet ik hier iets over zeggen tegen de ouders? Mag ik hier uberhaupt wel iets over zeggen tegen de ouders? Stel dat ik het ga zeggen, hoe moet ik dat dan doen en wanneer?Jeetje, wat is dit lastig!

Mijn antwoord:
Ik zou het wel aan de ouders zeggen, maar wel wanneer je alleen bent met de ouders bijvoorbeeld bij een tien minutengesprek.
Je kan hun dan vragen of ze dit zelf ook vinden en of dit een bepaalde redenen heeft. Misschien maakt het kind er een drama van en hebben de ouders daar geen zin in en laten het dan maar zitten. Voor welke rede dan ook, ik vind dat je er gewoon over kunt praten. Je blijft rustig en je kunt samen met de ouders misschien wel een oplossing zoeken.

Als jullie nog betere antwoorden hebben hoor ik het graag.

zondag 11 november 2007

Wat is kinderopvang?

Binnen in de kinderopvanginstelling proberen ze, in een zoveel mogelijk huiselijke sfeer, de kinderen van 0 tot 14 jaar op te vangen in zowel horizontaal als verticale samengestelde groepen.Een horizontale groep is een groep voor kinderen van dezelfde leeftijd en een verticale groep is een groep met kinderen van allerlei leeftijdenDe groepsruimten zijn warm en gezellig ingericht, zodat de kinderen zich er thuis en geborgen voelen. De kinderen worden individueel benaderd en wordt de mogelijkheid geboden om zich op eigen niveau te ontwikkelen.Het spel materiaal is zowel binnen als buiten van degelijk en goed schoon te houden materiaal. Tevens voldoen de groepsruimten aan de landelijke eisen die gesteld worden aan de kinderopvang.

Wat is peuterspeelzaal?
De peuterspeelzalen werken met een groep van 20 kinderen van 3 en 4 jaar. Iedere groep wordt begeleid door twee groepleidsters en een beschikking over een eigen speelruimte. Verder heft een peuterspeelzaal een verschoonruimte en een veilige buitenspeelplaats.
Een aantal peuterspeelzalen werkt met een peuterplus programma bedoeld voor peuters vanaf 2 jaar met een verhoogd risico op achterstand. Deze kinderen mogen geen 2 dagdeling maar 3 of 4 dagdelen komen naar de peuterplus zonder extra bijbetaling.

Wat is kinderdagverblijf?
Een kinderdagverblijf is een plaats waar jonge kinderen (baby's en peuters) worden opgevangen. Dit kan voor een hele of een halve dag zijn. Een kinderdagverblijf is vaak onderdeel van een stichting, ook zijn er particuliere kinderdagverblijven.
Op een groep werken leidsters en de kinderen zitten in een groep van maximaal 14 kinderen op 2 leidsters bij peuters en 9 baby's op 2 leidsters. Een kinderdagverblijf is bedoeld om kinderen op te vangen van werkende of studerende ouders.
In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen tot hun 4e verjaardag op een kinderdagverblijf zitten. Vanaf hun 4e verjaardag gaan kinderen naar de basisschool, waarvan de eerste twee jaar inhoudelijk overeenkomen met wat vroeger (voor 1985) de kleuterschool genoemd werd.
De wettelijke eisen waaraan een kinderdagverblijf moet voldoen zijn in Nederland in 2005 losgelaten. Veel gemeenten nemen officiƫle kinderdagverblijven sinds
dien op in een register, doch hebben ze geen bevoegdheid meer om te toetsen aan kwaliteitscriteria.

vrijdag 12 oktober 2007

Zo denk ik nu over de BSO

Ik vind het inderdaad eng om met oudere kinderen te gaan werken. Ik denk ik zo van dat ze slecht luisteren en dat ze brutaal zijn. Maar nu ik die vrouw over de BSO heb horen praten dan valt dat wel mee. Ik zou best wel stage willen lopen en kijken hoe de BSO is. Als je het zelf gaat bekijken weet je er ook meer over.

Gastles BSO

4 oktober kwam er een vrouw vertellen over de BSO. Ze werkt zelf op een BSO in Hengelo. De BSO is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en komen er van ongeveer 14:45 uur tot 17:45 uur. Veel mensen hebben een vooroordeel over oudere kinderen. Ze denken vaak dat de kinderen humeurig zijn, niet luisteren of dat de kinderen brutaal zijn maar daar is niets van waar, er zijn juist voordelen om met oudere kinderen te werken. Je hoeft bijvoorbeeld geen luiers te verschonen want ze kunnen al zelf naar de wc, ze zijn zelfstandig je hoeft met veel dingen niet meer te helpen, zoals: ze kunnen zelf lopen, zelf hun brood smeren enz., minder verzorging nodig, het meubilair heeft normale hoogte de kinderen zijn groot genoeg om overal bij te kunnen dus je hoeft niet meer zo vaak te bukken enz. De kinderen van de BSO moet je ondersteunen en sturen zodat ze hun sociale vaardigheden en ontwikkeling kunnen ontwikkelen.
De kinderen kunnen bij de BSO hun eigen gang gaan, want ze gaan al een hele dag naar school. Ze mogen zelf kiezen wat ze willen doen. Elke dag is daarom ook anders.
De kinderen worden lopend op gehaald van school en worden ook lopend door een
leid(st)er. De leid(st)er draagt een oranje veiligheidsjas. Zo word zij/hij goed herkent en het is voor de veiligheid.
Als de kinderen op de BSO komen gaan ze eerst iets drinken met een koekje erbij en daarna kunnen ze vrij spelen. Er zijn verschillende dingen te doen op de BSO, zoals:
- touwtje springen
- figuurzagen/zagen
- computeren (30 minuten)
- in de zandbak spelen enz.
De BSO werkt in de vakanties met thema's.